backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / DE GEWRICHTEN

DE GEWRICHTEN

Een gewricht wordt ook wel articulatio of junctura genoemd. In een gewricht komen twee of meer botten samen. De botdelen worden met elkaar verbonden door het gewrichtskapsel.

De bewegingen en stabiliteit van het gewricht worden door de benige architectuur, de banden en de spieren gegarandeerd. De bewegingen en de stabiliteit worden gestuurd vanuit het centrale en perifere zenuwstelsel.

 

De indeling van gewrichten wordt gemaakt op basis van structuur en functie. De classificatie berust voornamelijk op het materiaal of weefsel dat zich tussen de botten bevindt. Er worden drie typen gewrichten onderscheiden:

 

Bij de junctura fibrosa bestaat het verbindende materiaal uit bindweefsel. Dit type wordt verder onderverdeeld in:

• de syndesmose: Dit is een verbinding tussen de botten in de vorm van een band (ligament) of een membrana interossea (een elastisch bindweefsel tussen bijvoorbeeld de botten van de onderarm en onderbeen)

• de sutura of synostosis (naadverbinding): bij dit gewricht, die uitsluitend in de schedel voorkomt, bevindt zich een dunne laag bindweefsel tussen de botten

• de ghomphosis: tussen tand en tandkas bevindt zich verbindend collageenweefsel

 

Bij de Junctura cartilaginea bestaat het verbindend weefsel uit kraakbeen. Hier zijn twee typen te onderscheiden:

• de synchondrosis: tussen de botten bevindt zich hyalien kraakbeen. Hier zijn de epifysairschijven een voorbeeld van)

• de symphysis: tussen de botten bevindt zich een vezelig kraakbeen. Dit zien we onder andere terug in het schaambeen.

Doordat deze gewrichten een geringe beweeglijkheid hebben worden deze typen juncturae synartrose (onbeweeglijk) of amfiartrose (weinig beweeglijk) genoemd.

 

Bij de junctura synovialis is er een gewrichtsholte met daarin gewrichtsvocht (synovia) aanwezig. De gewrichtsvlakken zijn bekleed met kraakbeen en het gewricht wordt gestabiliseerd door middel van gewrichtskapsel en banden.

De botoppervlakken zijn spiegelglad. Het gewrichtsvocht zorgt voor vermindering van de wrijving tussen de gewrichtsvlakken en zorgt voor schokdemping.

 

In de ledematen zijn de meeste gewrichten synoviale gewrichten. Er zijn verschillende soorten synoviale gewrichten die op basis van hun bewegingsmogelijkheid gecombineerd met de vorm van de kop en kom zijn in te delen. Hierbij onderscheiden we vlakke gewrichten, scharniergewrichten, rolgewrichten, ellipsoïde gewrichten, zadelgewrichten en kogelgewrichten.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL