backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / DE PEZEN

DE PEZEN

De Latijnse benaming voor pees is tendo. De pees zorgt ervoor dat de spieractiviteiten op het bot worden overgedragen omdat het de verbinding tussen de spier en het bot vormt. Een pees kan een ronde of vlakke vorm hebben. Op plaatsen waar een pees aan grote wrijvingsklachten wordt blootgesteld wordt deze door een peesschede omhuld.

 

De peesschede (vagina synovialis tendinis) is een met vloeistof gevuld buisje dat de pees omhult. De peesschede bestaat uit een binnen- en buitenblad. Deze twee delen kunnen ten opzichte van elkaar bewegen. De peesschede heeft als functie het beschermen van de pees tegen wrijving en drukkrachten.

 

Er bestaan dunne type pezen die snel meegeven waardoor er minder kracht nodig is dit type pees te ontrollen en te strekken. Met deze pezen worden spieren aan botten van gewrichten die een vrij grote beweeglijkheid vragen aangehecht. Hierbij kan onder andere aan het heupgewricht gedacht worden. Het andere type is een lange, dikke elastische band. De functie van deze pezen is het opslaan van een grote hoeveelheid energie. Ze zijn sterker dan het dunnere type pees. Deze pezen zijn bij gewrichten te vinden die minder grote beweeglijkheid hebben. Hierbij kan aan het kniegewricht gedacht worden.

 

Als mensen ouder worden neemt de sterkte van pezen af. Daarnaast kunnen ze tijdens activiteiten minder energie overbrengen en de pezen zijn minder elastisch.

 

De peesblessure

Peesaandoeningen worden ook wel tendinopathie genoemd. Hieronder vallen klachten als een irritatie, ontsteking of beschadiging van de pees. Peesletsel kan op verschillende manieren worden opgelopen. Overbelasting van de pezen komen het meest bij sporters voor. Mensen met dergelijke peesklachten hebben over het algemeen een actieve levensstijl of hebben bewegingen in het dagelijks leven die herhaaldelijk gemaakt worden. Daarnaast kunnen pezen bij een acuut trauma beschadigd raken of scheuren (ruptureren).


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL