backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / DE ZENUWEN

DE ZENUWEN

De zenuw wordt in het Latijns nervus genoemd. Het zenuwstelsel is te onderscheiden in het centrale zenuwstelsel, het perifere zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel.

 

De hersenen en het ruggenmerg worden als het centrale zenuwstelsel gezien. Dit deel van het zenuwstelsel heeft een benig omhulsel.

 

De zenuwen bestaan uit gebundelde uitlopers van zenuwcellen en worden als het perifere zenuwstelsel gezien. Zenuwen bevatten snelle en trage zenuwvezels. Zenuwen geleiden signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren waardoor de spieren samentrekken. Ze geven ook informatie van de zintuigen naar het ruggenmerg en de hersenen. Om dit te registreren hebben de zenuwen uitlopers die axonen en dendrieten worden genoemd. Als een zenuw alleen maar uit vezels bestaat die spieren prikkelen om samen te trekken worden dit motorische zenuwen genoemd. Zenuwen die informatie naar het ruggenmerg toesturen worden sensorische zenuwen (gevoelszenuwen) genoemd. Als beide mechanismen voorkomen wordt het een gemengde zenuw genoemd.

 

Het autonome zenuwstel (vegetatieve zenuwstelsel) is onderdeel van het perifere zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel zorgt voor de regeling van de orgaanfuncties. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de bloedsomloop, de ademhaling en de stofwisseling. Het autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat we intern in balans blijven. Daarnaast zorgt het ervoor dat de inwendige organen zich aanpassen aan een situatie. De sympaticus en parasympaticus zorgen ervoor dat dit gereguleerd wordt. Het sympathische stelsel werkt bij activiteiten en het parasympathische stelsel werkt bij ontspanning.

De sympaticus zorgt ervoor dat het lichaam zich bij inspanningen en stress aanpast. Het heeft invloed op de bloeddruk, de ademhaling, de hartslag, de zweetproductie, het bloedsuikergehalte en de adrenaline afscheiding, de spijsvertering wordt geremd, de bloedvaten in de huid worden vernauwd en de pupillen worden verwijd.

De parasympaticus zorgt ervoor dat het lichaam zich herstelt door de darm- en blaasactiviteit te verhogen, de hartslag te verminderen, de ademhalingsfrequentie te verlagen, de bloeddruk te laten dalen, de pupillen te vernauwen en de bloedvaten in de huid te verwijden.

 

Klachten aan de zenuwen

Bij een trauma, bijvoorbeeld een schouder uit de kom, kan een zenuw beschadigd raken en daarmee de functie van de schouder en arm verminderd raken. Daarnaast zijn er aandoeningen aan het bewegingsapparaat bekend waarbij de zenuwen bekneld kunnen raken. Daarnaast zijn er diverse ziektes waarbij het zenuwstelsel aangedaan kan zijn. Deze ziektes worden neurologische aandoeningen genoemd. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan multiple sclerose, epilepsie en de ziekte van Parkinson.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL