backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / HET BINDWEEFSEL

HET BINDWEEFSEL

 

Bindweefsel is een  soort weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen in het menselijk lichaam. De verschillen in eigenschappen van de matrix (bouw) zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor het functionele verschil van de diverse bindweefsels.

Bindweefsel heeft het vermogen zich continu aan te passen aan de functies die van het weefsel gevraagd worden. Deze functionele adaptatie is een van de belangrijkste eigenschappen van bindweefsel voor het herstel na een blessure.

Bindweefsel heeft diverse functies. Zo heeft het een biomechanische functie (beweging), trofische functie (met betrekking tot de voeding van de weefsels), beschermende functie, reparatieve functie en morfogenetische functie (ontwikkeling).

 

Samenstelling bindweefsel

Bindweefsel bestaat uit cellen die voor de aanmaak van collageen en matrix zorgen. Daarnaast spelen vezels een belangrijke rol bij de trekbelasting. De matrix is vooral van belang bij compressie en schuifbelastingen. De samenstelling van deze eigenschappen is voornamelijk afhankelijk van de functie van het weefsel. Onderstaand een overzicht van de samenstellingen per weefsel:

 

Weefsel Cellen Vezels Matrix
Pees 2% 90% 8%
Kraakbeen 10% 10% 80%
Huid 40% 45% 15%

 

Vezels

In het menselijk lichaam bevinden zich in het bindweefsel drie typen vezels.

Collagene vezels komen in het meeste in het menselijk lichaam voor. De rangschikking van de collagene vezels verschilt per weefsel en is van de functie als van de richting waarin het weefsel wordt belast afhankelijk. Een collagene fibrillen. Een fibril bestaat uit moleculen. Door de moleculenconstructie van collagene vezels ontstaat zeer sterk weefsel.

De collagene moleculen zijn zijdelings met elkaar verbonden. Daarom zal er nooit directe rek op het collageen komen, maar zal dit worden opgevangen door de crosslinks. Bijvoorbeeld bij bandletsel is er dus geen sprake van kapotte collagene moleculen, maar is de onderlinge samenhang verbroken. Bij rekken van bindweefsel treedt er dus geen verlenging van de collagene moleculen op, maar vindt er een verschuiving tussen de collagene moleculen plaats.

Elastische vezels zijn vooral verantwoordelijk voor de flexibiliteit van bepaalde weefsels. Deze vezels komen onder andere voor in de huid, bloedvaten, banden en kapsels. In elastische vezels is elastine als proteïne het meest aanwezig.

Reticulaire vezels zijn dunner dan collagene vezels. Deze vezels bestaan vooral uit glycoproteïnen. De vezels hebben een stabiliserende functie en komen vooral in de overgangsgebieden tussen verschillende weefsels als periost en bot voor. Verder hebben de vezels een belangrijke rol in de wondgenezing waar de vezels als eerste verschijnen en de belangrijkste componenten van het nieuw gevormde weefsel vormen. De reticuaire vezels zullen in een latere fase van wondgenezing worden vervangen door collagene vezels.

 

Matrix

Matrix is een kleurloze, transparante en homogene stof die als tussenstof de ruimte opvult tussen de cellen en de vezels van het bindweefsel. De matrix vervult onder andere de binding van water, stabilisatie van collagene vezels, intra- en intermoleculair glijden, schokabsorptie, elasticiteit, smering en voeding van kraakbeen.

 

Herstel blessure

Herstel van een blessure gaat altijd gepaard met signalen en tekenen van het lichaam zoals stijfheid en pijn. Er zal altijd sprake moeten zijn van ‘actieve revalidatie op geleide van deze lichaamssignalen’.

 

Meer informatie bij Herstel Blessure


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL