backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / BOTDICHTHEIDSONDERZOEK

BOTDICHTHEIDSONDERZOEK

 

Door middel van een botdichtheidmeting kan er vastgesteld worden of er sprake is van botontkalking (osteoporose). Het onderzoek wordt meestal door een doktersassistent uitgevoerd.

Door middel van röntgenstraling door de wervelkolom en/of heup kan worden gemeten in welke mate het bot de straling tegenhoudt. Naast het onderzoek worden er eerst vragen afgenomen waarbij onder andere naar voedingsgewoonten, lichaamsbeweging en botbreuken in het verleden gevraagd wordt.

 

Het onderzoek

Bij het botdichtheidonderzoek is het belangrijk om alle medicatie die gebruikt wordt mee te nemen. De patiënt waar de foto van gemaakt moet worden wordt voor een cassette gelegd. In deze cassette bevindt zich een onbelichte fotografische film. Vervolgens komt er uit een röntgenbuis een bundel röntgenstraling die op de film komt. Afhankelijk van de straling komt er plaatselijk meer of minder zwarting op de film. Na ontwikkeling van de film is een beeld van de dichtere structuren in het lichaam zichtbaar. Botten laten weinig straling door en blijven dus op de film doorschijnend.

De behandeld specialist zal de meetresultaten beoordelen. Over het algemeen wordt dit door een reumatoloog uitgevoerd.

Bij zwangerschap is men extra terughoudend met het gebruik van röntgenstraling.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL