backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / BOTSCAN

BOTSCAN

 

Met een botscan (skelet-scintigrafie) kunnen verschillende aandoeningen van het skelet worden afgebeeld. Er wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof in de bloedbaan gespoten. Meestal gebeurt dit via de arm. Er kan naar de doorbloeding van het skelet gekeken worden en er kan bekeken worden of er ontstekingsactiviteit is. Het onderzoek wordt over het algemeen op de afdeling nucleaire geneeskunde uitgevoerd.

De straling van de radioactieve stof is relatief ongevaarlijk omdat er kleine hoeveelheden van deze stof worden gebruikt bij dit onderzoek. De hoeveelheid straling is ongeveer vergelijkbaar met de straling van een röntgenfoto. De radioactieve stoffen geven geen bijwerkingen.

 

Het onderzoek

Omdat een volle blaas het fotograferen van het bekken bemoeilijkt wordt voor het onderzoek verzocht om goed uit te plassen. Er wordt verzocht metalen voorwerpen zoals sieraden of bepaalde kledingsstukken af of uit te doen, omdat deze voorwerpen het onderzoek kunnen verstoren.

Via een injectie in de arm in een bloedvat wordt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Deze stof wordt in het skelet opgenomen. Voor dit proces is enkele uren nodig.

Als de radioactieve stof voldoende in het skelet is opgenomen worden de foto’s van het skelet gemaakt. Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten. De methode is afhankelijk van de apparatuur die gebruikt wordt.

Na het onderzoek zenden de stoffen nog korte tijd straling uit. De tijd dat de stof nodig heeft om uit het lichaam te gaan hangt af van de stof en kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. De stof verlaat het lichaam snel als er veel water gedronken wordt.

veer

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL