backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / CT-SCAN

CT-SCAN

 

CT-scan (computertomografie) is een methode van onderzoek van het menselijk lichaam door middel van röntgenstraling. De doorlaatbaarheid van het lichaam voor röntgenstraling wordt vanuit zeer veel hoeken rondom in een aantal plakjes gemeten. Vervolgens bouwt een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel op. De resultaten kunnen op een beeldscherm bekeken worden of op film worden afgedrukt.

Het voordeel van de CT-scan is de beeldvorming van allerlei afwijkingen. Niet alleen botafwijkingen worden zichtbaar. Het nadeel van de CT-scan is de sterkere stralingbelasting ten opzichte van gewone röntgenfoto’s en de apparatuur is kostbaar waardoor de prijs van het onderzoek hoog is.

 

Het onderzoek

Aan de ene kant van de patiënt bevindt zich een röntgenbron en aan de andere kant een röntgendetector. De bron geeft een smalle bundel straling af die in een rechte lijn door de patiënt heen gaat en door alle weefsels waardoor deze gaat verzwakt wordt. De sterkte van de resterende straling wordt door de detector gemeten. Vervolgens worden de bundel en detector iets verschoven en wordt een nieuwe meting gedaan. Op deze manier zijn er een groot aantal metingen waarbij van iedere meting precies bekend is waar de bron en detector zich bevonden. Door middel van wiskundige technieken kan hieruit een beeld worden berekend.

Het contrast van een CT-scan kan verhoogd worden doordat bij een scan van de buik van tevoren een contrastmiddel wordt gedronken om maag en darm beter af te beelden. Ook is het mogelijk om via een infuus in de arm contrastmiddel in de bloedbaan te injecteren. Dit kan tot een allergische reactie leiden.

meniscusscheuren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschil MRI-scan en CT-scan

Ondanks dat de beelden van een MRI-scan in eerste instantie misschien lijken op die van een CT-scan zijn er toch grote verschillen. Een CT-scanner meet verzwakkingen van röntgenstraling door het lichaam waardoor vooral het calcium in botten sterk opvalt. Een MRI-scanner meet het voorkomen van één element, bijvoorbeeld waterstof. Bij een MRI-scan wordt de patiënt niet blootgesteld aan een potentieel gevaarlijke straling van een CT-scanner. Er zijn wel gevaren vanwege het sterk magnetische veld. Bij specifieke instellingen kan door het gebruik van radiogolven de temperatuur van de patiënt wat oplopen. Er zit voldoende beveiliging op de scanners om de opwarming minimaal te houden. In het algemeen kan gezegd worden dat de CT-scan en MRI-scan elkaar aanvullen, maar zeker niet compleet kunnen vervangen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL