backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / KIJKOPERATIE

KIJKOPERATIE

 

Een kijkoperatie is van oorsprong een operatietechniek waarbij met een kijkbuis een holte (zoals bijvoorbeeld het kniegewricht of buikholte) in gegaan kon worden om te kijken of het noozakelijk was om een open operatie uit te voeren. Dit wordt een diagnostische scopie genoemd. Later bleek het mogelijk instrumenten via de buis naar binnen te brengen om de behandeling direct uit te kunnen voeren. De naam ‘kijkoperatie’ wordt nog steeds gebruikt.

De kijkbuis wordt een scoop genoemd. Omdat articulatio het latijnse woord voor gewricht is wordt de kijkbuis die bij een kijkoperatie van een gewricht gebruikt wordt een artroscoop genoemd. De procedure heet officieel een artroscopie en wordt minimaal-invasieve chirurgie genoemd omdat er een kleine snede gemaakt wordt.

Vaak worden er een aantal prikgaatjes gemaakt zodat er een aantal poorten kunnen worden aangebracht. Bij een artroscopie zijn er kleine littekens van de huid, maar ook intern in het slijmvlies van het gewricht. Hierdoor is het herstel van het gewricht snel. Het gewricht is met een kijkoperatie goed te inspecteren. De behandelingen via een kijkoperatie kunnen vaak poliklinisch, in dagbehandeling of met een korte opname gedaan worden. Bij verscheidene kijkoperaties is het mogelijk om een plaatselijke verdoving te gebruiken. Hierdoor kan er vaak op het scherm worden meegekeken.

 

Behandeling

In overleg met de anesthesist zal er gekeken worden of er voor een narcose of lokale verdoving gekozen kan worden. Omdat gewrichten en botten erg gevoelig zijn voor infecties wordt het lichaamsdeel dat behandeld gaat worden steriel ingepakt en ontsmet met jodium of ander ontsmettingsmiddel.

Er zullen een aantal sneden van enkele millimeters gemaakt worden. Door één snede gaat de kijkbuis waar een glasvezelbuisje met aan het uiteinde een camera en licht doorheen gaat. Tijdens de operatie wordt hierdoor spoelvloeistof door het gewricht gespoeld. Door de tweede snede gaat een buis (canule) waardoor het spoelvloeistof weer kan aflopen. Door deze canule of door een derde snede worden kleine instrumenten ingebracht om de behandeling uit te voeren. Aan het eind worden de wondjes gesloten met een hechting of een hechtpleister en in sommige gevallen wordt de snede gewoon open gelaten.

 

Complicaties bij kijkoperatie

Ook bij een kijkoperatie is er een kleine kans op complicaties.

Nabloeding uit de sneden

De steekgaatjes kunnen enigszins nabloeden. Als deze bloeding langer dan 48 uur aanhoudt moet er contact met het ziekenhuis worden opgenomen.

Nabloeding in het gewricht

Na de operatie wordt vaak, indien mogelijk, een drukverband aangebracht. Over het algemeen moet dit drukverband gedurende 48 uur omgehouden worden. Als er ondanks deze maatregelen een zodanige zwelling ontstaat dat het aanleiding geeft tot ondraaglijke pijn dan moet er contact met het ziekenhuis worden opgenomen.

Trombose

Over het algemeen is het risico op een trombose erg klein. In het been manifesteert trombose zich in het begin als een diepe pijn in de kuit die erger wordt bij het optrekken van de voet. In een later stadium ontstaat er zwelling van het onderbeen (en uiteindelijk ook het bovenbeen) en voelt het been gespannen aan.

Als de bovenstaande verschijnselen aanwezig zijn moet er direct contact met het ziekenhuis worden opgenomen. Door middel van een echografie kan men eventuele trombose aantonen of uitsluiten.

Infectie

Een infectie is een complicatie waarbij het gewricht ontstoken is en kan beschadigen. Het is mogelijk dat er vervolgens een operatie noodzakelijk is waarbij het gewricht gespoeld wordt. Bij een infectie wordt het gebied rondom het gewricht dik en rood rondom de wond. Ook pijn en koorts zijn verschijnselen die bij een infectie horen. Als dit het geval is moet er contact met het ziekenhuis worden opgenomen.

Geïrriteerd gewrichtsslijmvlies

Het gewricht kan na een kijkoperatie een aantal weken verdikt blijven. Het kan zijn dat het gewrichtsslijmvlies geïrriteerd is. Medicatie en eventueel fysiotherapie kunnen het herstelproces ondersteunen.

Functievermindering huidzenuw

Aangezien er tijdens een kijkoperatie sneden in de huid worden gemaakt is het mogelijk hierbij een huidzenuw beschadigd wordt. De huid om de snede kan gevoelloos, dovig of juist extra gevoelig zijn. Over het algemeen leveren deze klachten op langere termijn geen problemen meer op

Bloeddrukband

Tijdens een operatie wordt er vaak gebruik gemaakt van een bloeddrukband om het gewricht bloedleeg te krijgen en hiermee het zicht van de chirurg te verbeteren. Deze band kan soms klachten geven na de operatie. Zo kan er het gevoel van een kneuzing bestaan, maar er kan ook een huidzenuw bekneld raken zodat de huid hier dovig of juist extra gevoelig is. Over het algemeen verdwijnen deze klachten in de loop der tijd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL