backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / ECHOGRAFIE

ECHOGRAFIE

 

Echografie is een onderzoekstechniek waarbij van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren terugkaatsen gebruik gemaakt wordt. Door middel van deze techniek kunnen onder andere organen en andere weke delen in beeld gebracht worden.

 

Het onderzoek

Het geluid dat voor medische echografie gebruikt wordt heeft een zo hoge frequentie dat het voor mensen niet hoorbaar is. Een dergelijk hoog geluid wordt ultrasoon genoemd en wordt afgekort met ultrageluid. Dit ultrageluid wordt in het lichaam gebracht met een apparaatje dat tegen de huid gehouden wordt. Hierbij is een laag gel nodig om goed contact tussen de huid en het apparaatje te krijgen omdat geluidsgolven niet door een luchtspleet heen kunnen komen.

Door een speciaal computersysteem wordt het echosignaal omgezet in videobeelden die op een monitor zichtbaar worden gemaakt. De beelden kunnen worden afgedrukt op papier, röntgenfilm of opgenomen worden.

Echografie geeft een goed beeld van de zogenaamde weke delen van het lichaam zoals spieren en zacht weefsel als organen. Dit geldt niet voor organen die lucht bevatten omdat ultrageluid niet in lucht doordringt.

Echografie kan moeilijk door bot doordringen en de resultaten zijn onbruikbaar wanneer er zich lucht bevindt. Het vraagt vakmanschap en ervaring van degene die het onderzoek uitvoert om beelden van goede kwaliteit te krijgen en een betrouwbare diagnose te stellen. Het kan voorkomen dat na een echografie nog ander aanvullend onderzoek noodzakelijk is.

 

onderzoek-voorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doppler-onderzoek

De snelheid, richting en intensiteit waarmee het bloed zich beweegt kan naast beeldvorming worden bepaald. Hierbij wordt van het Dopplereffect gebuik gemaakt. De benaming voor dit onderzoek is het duplex-onderzoek of echo-doppler-onderzoek. Met behulp van dit onderzoek kan bijvoorbeeld de ernst van vernauwingen of lekkages in de bloedsomloop en in het hart worden beoordeeld.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL