backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / RONTGENFOTO

RÖNTGENFOTO

 

Een röntgenfoto is een foto of digitale opname die met behulp van röntgenstraling gemaakt wordt. Röntgenfoto’s worden in de radiologie gebruikt om inwendige foto’s te maken. De röntgenfoto is naar de ontdekker van röntgenstraling, Wilhelm Conrad Röntgen, genoemd.

Röntgenstraling is een vorm van elektromagnetische straling. Het heeft meer energie dan zichtbaar licht. Röntgenstraling valt tussen het ultraviolet licht.

 

Toepassing

Een van de meest gebruikte toepassingen van röntgendiagnostiek is het waarnemen of uitsluiten van botbreuken. Botstructuren zijn goed in beeld te brengen door middel van een röntgenfoto. Ook de foto van de borstholte (thoraxfoto) wordt veelvuldig gebruikt. Hiermee kunnen vooral longontstekingen, hartfalen en longtumoren worden opgespoord. Hiernaast zijn er nog verscheidene toepassingen voor het gebruik van röntgendiagnostiek.

 

Het onderzoek

De patiënt waar de foto van gemaakt moet worden wordt voor een cassette gezet. In deze cassette bevindt zich een onbelichte fotografische film. Vervolgens komt er uit een röntgenbuis een bundel röntgenstraling die op de film komt. Afhankelijk van de straling komt er plaatselijk meer of minder zwarting op de film. Na ontwikkeling van de film is een beeld van de dichtere structuren in het lichaam zichtbaar. Botten laten weinig straling door en blijven dus op de film doorschijnend.

Het beeld wordt tegenwoordig steeds vaker met behulp van een zogenaamde geheugen-fosforplaat gedetecteerd. Deze bevatten geen zilverbevattende fotografische film, maar in plaats daarvan een gevoelige laag die niet chemisch ontwikkelt hoeft te worden, maar waarbij de foto kan worden uitgelezen en digitaal opgeslagen kan worden. Ook wordt er tegenwoordig steeds meer van volledig digitale apparatuur gebruik gemaakt. Hierbij worden de opgevangen röntgenstralen door een seleniumplaat opgevangen en omgezet in een computerbeeld. Alle behandelende artsen kunnen hierdoor de foto bekijken.

Bij zwangerschap is men extra terughoudend met het gebruik van röntgenstraling.

meniscusscheuren


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL