backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / PIJNMEDICATIE

PIJNMEDICATIE

 

Het gebruik van medicatie is een manier om pijn te verlichten. Er zijn diverse soorten pijnstillers (analgetica). In het algemeen kan gezegd worden dat pijnstillers ervoor zorgen dat de zenuwen minder pijnimpulsen naar de hersenen sturen. Er wordt tussen drie soorten pijnstillers onderscheid gemaakt: paracetamol, NSAID’s en opiaten.

 

Paracetamol

Paracetamol is de pijnstiller die het meest gebruikt wordt. Een pijnstiller met paracetamol kan onder andere bij koorts, hoofdpijn, kiespijn of menstruatiepijn gebruikt worden.

Paracetamol is geen ontstekingsremmer en heeft geen effect op de bloedplaatjes en het maag-/darmkanaal. Hierdoor zullen er niet zo snel maagklachten optreden als bij sommige andere pijnstillers.

 

NSAID’s

De afkorting NSAID staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug. De NSAID’s heeft een koortsverlagend en ontstekingsremmend effect die een hormoonachtige stof (prostaglandine) remt. Dit hormoon versterkt het pijngevoel.

NSAID’s kunnen bij koorts, kiespijn, hoofdpijn en bij griep en verkoudheid gebruikt worden. De aspirine is de bekendste NSAID. Andere bekende pijnstillers uit deze groep, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, zijn hier van afgeleid.

 

  • Ibuprofen (is de werkzame stof van Nurofen, Advil, Spidifen, Sarixell en Antigrippine ibuprofen)
  • Diclofenac (is de werkzame stof van Voltaren)
  • Naproxen (is de werkzame stof van Aleve)

 

Maagpijn is een bekende bijwerking van dit type medicijn. Daarnaast kunnen NSAID’s de bloedstolling vertragen en de nierfunctie remmen. NSAID’s kunnen in combinatie met andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld antidepressiva, voor problemen zorgen. Het is raadzaam bij twijfel met de (huis)arts of apotheker te overleggen. Ook mensen met hartklachten of mensen die bekend zijn met een beroerte in het verleden wordt geadviseerd te overleggen met een arts.

 

Opiaten

Tot de opiaten groep behoren morfine en daarvan afgeleide pijnstillers. Sterke opiaten zijn morfine en methadon. Zwakkere opiaten zijn codeïne en tramadol. Met name codeine heeft een minder effect dan de zwaardere middelen en wordt met name voorgeschreven bij erge hoest. Deze medicijnen werken op bepaalde pijnreceptoren (morfinereceptoren) in het centrale zenuwstelsel. Als de receptoren met morfine verzadigd zijn worden er geen pijnboodschappen meer doorgegeven aan de hersenen. Deze medicatie wordt op recept verstrekt en in ziekenhuizen gebruikt.

Bij sterke opiaten zijn misselijkheid en verstopping de belangrijkste bijwerkingen. Gebruik gebeurt altijd in overleg met een arts.

 

Zenuwpijn

Zenuwpijn is meestal niet goed met pijnstillers te behandelen. Voor behandeling van zenuwpijn worden er andere soorten medicatie gebruikt. Hierbij worden middelen ingezet die tegen epilepsie of depressie werken. Deze medicatie werkt op de zenuwen en op de informatieoverdracht in de hersenen. De arts schrijft deze medicatie dus niet voor omdat gedacht wordt dat de klacht psychisch is.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL