backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / RUGGENPRIK VERDOVING

RUGGENPRIK VERDOVING 

 

Bij een regionale anesthesie wordt een gedeelte van het lichaam tijdelijk gevoelloos en bewegingloos gemaakt. Er kan een verdovingsmiddel rond een zenuw gespoten worden waardoor de zenuwen of zenuwbanen tijdelijk worden uitgeschakeld.

In de rug lopen vanuit het ruggenmerg grote zenuwen naar het onderlichaam en de benen.

Er kan een ruggenprik worden gegeven als het onderste deel van het lichaam verdoofd moet worden bij bijvoorbeeld een operatie in de buik of aan een been. Een ruggenprik is een injectie tussen de ruggenwervels. De vormen van een ruggenprik zijn de spinale en de epidurale anesthesie.

Bij de spinale anesthesie wordt het verdovingsmiddel via een dunne naald direct in het vocht rond de zenuwen in het ruggenmerg gespoten. Het deel van het lichaam beneden het punt van de injectie wordt gevoelloos. Deze vorm van verdoving werkt twee tot zes uur.

Bij de epidurale anesthesie worden de zenuwen die uit het ruggenmerg treden verdoofd zodat een deel van het lichaam gevoelloos raakt. Deze verdoving gaat via een dun slangetje met een hol naaldje tussen de ruggenwervels ingebracht. Door het slangetje wordt de verdovingsvloeistof gedoseerd. Bij deze methode kan ook na de operatie nog een pijnonderdrukkend middel worden toegediend.

 

De ruggenprik

De patiënt wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur en de bloeddruk wordt gemeten. Vervolgens wordt er een infuusnaald in een arm ingebracht. Afhankelijk van de voorkeur van de anesthesioloog wordt er gevraagd om te gaan zitten of op een zij te gaan liggen. Een ruggenprik is niet pijnlijker dan een gewone injectie. De benen worden eerst warm en gaan tintelen als de verdoving is ingespoten. Vervolgens worden ze gevoelloos en slap.

 

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie blijft de anesthesioloog of anesthesiemedewerker bij de patiënt aanwezig De patiënt blijft bij bewustzijn tijdens de operatie. Het operatiegebied wordt met doeken afgedekt. Er kan eventueel een licht slaapmiddel gegeven worden als de patiënt toch liever slaapt.

 

Na de operatie

Het is afhankelijk van het gebruikte medicijn hoe lang het duurt voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Dit kan ongeveer drie tot zes uur duren. Met het uitwerken van de verdoving kan er ook pijn optreden. Bij de verpleegkundige is het mogelijk in overleg pijnstillende medicatie te krijgen.

 

Bijwerkingen tijdens de ruggenprik

Soms werkt de verdoving onvoldoende en kan de anesthesioloog nog wat extra verdoving bijgeven. Het kan in andere gevallen beter zijn om voor een andere anesthesievorm te kiezen, zoals een narcose. De anesthesioloog zal dit overleggen.

Een lage bloeddruk kan als bijwerking van een ruggenprik optreden. De anesthesioloog controleert dit en zal indien nodig maatregelen treffen.

Het kan zijn dat het verdoofde gebied verder dan bedoeld naar boven uitbreidt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de handen gaan tintelen en dat de ademhaling misschien bemoeilijkt wordt. De anesthesioloog zal extra zuurstof toedienen en meestal zijn de klachten daarmee opgelost.

De verdoving van een ruggenprik loopt tot de blaas. Hierdoor kan het zijn dat het plassen moeilijker gaat dan normaal. Het kan nodig zijn de blaas met behulp van een katheter leeg te maken.

 

Bijwerkingen na de ruggenprik

Het kan voorkomen dat er rugpijn op de plaats waar de prik is gegeven ontstaat. Dit heeft met de houding tijdens de operatie te maken. Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen enkele dagen.

Na een ruggenprik kan hoofdpijn optreden. Deze hoofdpijn is anders dan ‘gewone’ hoofdpijn doordat de pijn minder wordt als er platgelegen wordt en verergerd als er rechtop gezeten wordt. Over het algemeen verdwijnt de hoofdpijn binnen ongeveer een week. Als de klachten zo hevig zijn dat er bedrust gehouden moet worden kan er contact opgenomen worden met de anesthesioloog.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL