backgroundtop
Logo van deblessure.nl
     facebook twitter  
Label DeBlessure.nl
DE BLESSURE / DE NEUROCHIRURG en DE NEUROLOOG

DE NEUROCHIRURG en DE NEUROLOOG

 

Neurochirurg

Een neurochirurg is gespecialiseerd in het opereren van aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de omliggende structuren. Een neurochirurg heeft na de opleiding tot basisarts de opleiding neurologie en chirurgie gevolgd.

Een neurochirurg opereert alle neurologische aandoeningen waarbij de behandeling uit een operatie bestaat. Voorbeelden van deze aandoeningen zijn onder andere een zenuwbeknelling, rughernia of hersentumoren. De neurochirurg werkt over het algemeen vaak samen met een neuroloog. Patiënten die bij een neurochirurg komen zijn vaak doorverwezen door een neuroloog.

Naast het opereren kan de behandeling van een neurochirurg ook bestaan uit het voorschrijven van ontstekingsremmers of pijnstillers.

 

Neuroloog

Een neuroloog houdt zich ook bezig met klachten en aandoeningen aan het zenuwstelsel, maar opereert niet. Een neuroloog behandelt onder andere klachten als hoofdpijn, duizeligheid, uitstralende pijn in been of arm en epilepsie.

De neuroloog onderzoekt het lichaam om te kijken waar in het zenuwstelsel de klachten zich bevinden. Hierbij kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG), een meting van oog- of gehoorzenuwen (VEP, BAEP) of een hersenfilm (EEG) zijn. Ook kan onderzoek met behulp van ct-scan of mri-scan nodig zijn om een beeld van de hersenen of rug te krijgen.

In de neurologie kunnen chronische (langdurige) ziekten of acute (plotselinge) ziekten behandeld worden. Voorbeelden van chronische ziekten zijn epilepsie, multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson, carpaal tunnel syndroom, nek- of rughernia zijn. Bij acute ziekten kan gedacht worden aan een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

 

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL